maanantai 27. lokakuuta 2014

Äidinmaito, vau mikä superfood!

Tavattiin jälleen 14.10. imetyksen ihmeellisen maailman parissa. Selkeästi syyslomat sekoittivat kuvioita eikä tulijoita ollut tungokseen asti, mukavaa oli kuitenkin. Aiheenamme tällä kertaa oli imetyksen hyödyt vauvalle ja äidille. Tässäpä hieman aiheesta pähkinänkuoressa:

Imetyksestä on lukuisia hyötyjä sekä äidille, että lapselle. Ensisijaisesti imetyksellä on lapselle ravinnollinen merkitys, mutta lapselle se on myös läheisyyttä, tukea ja turvaa. Imetyksellä on havaittu olevan myös kauaskantoisia hyötyjä, jotka jatkuvat myös imetyksen päätyttyä.

Ravintokoostumukseltaan äidinmaito on ehdottomasti parasta, mitä vauvalle voi tarjota. Ihmeellistä on, että äidin keho voi tuottaa juuri omalle lapselle sopivaa maitoa. Vastasyntyneen kolostrum tai taaperon "maitotiiviste" sisältävät juuri oikean koostumuksen lapsen tarpeisiin.

Ravinnon lisäksi imetys suojaa lasta monilta sairauksilta, kuten flunssilta, korvatulehduksilta, diabetekselta ja autoimmuunisairauksilta.  Imetyksen on todettu tehostavan rokotteiden antamaa suojaa. Lisäksi se auttaa immuunipuolustuksen kehittymisessä. Sairaan lapsen saama äidinmaito sisältää suuren määrän vasta-aineita, jonka vuoksi imetetyn lapsen sairaus on usein lyhytaikaista. Imetys toimii myös loistavana särkylääkkeenä ja lohdutuskeinona.

Imetys kehittää lapsen kasvojen ja suun lihaksistoa eri tavalla kuin tutin tai pullon käyttö. Imetetyt lapset kärsivät harvemmin esimerkiksi purentavirheistä. Lisäksi imetys ja ihokontakti auttavat lapsen hermoston ja psykomotoriikan kehityksessä.

Imetyksestä on myös äidille lukuisia hyötyjä. Sen lisäksi, että äidinmaito on aina mukana, hygieenistä, edullista ja ympäristöystävällistä se auttaa äitiä palautumaan synnytyksestä. Imettävillä äideillä kohtu palautuu nopeammin, lisäksi imetys auttaa painonhallinnassa. 

Imetyksen ja ihokontaktin on todettu auttavan äidin ja lapsen kiintymyssuhteen muodostamisessa. Se myös pienentää riskiä sairastua synnytyksenjälkeiseen masennukseen.

Imettämisellä on myös lukuisia äidin terveyteen vaikuttavia hyötyjä. Se suojaa äitiä mm. rinta- ja munasarjasyövältä sekä osteoporoosilta.

-Tanja-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti